کد مطلب: 116163
شرايط توافق نهايي ايران و ?+? از نگاه واشنگتن‌پست
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 570

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از فارس، «ديويد ايگناتيوس» ستون نويس روزنامه آمريکايي واشنگتن پست نوشت: هم‌اکنون که «باراک اوباما» رئيس‌جمهور آمريکا پيشرفت‌هايي را در زمينه توافق هسته‌اي «گام اول» با ايران به دست آورده است، مقامات در حال برنامه‌ريزي يک راهبرد براي رسيدن به يک توافق جامع گسترده‌تر و سخت‌تر با ايران هستند.

مقامات اين توافق را «وضعيت نهايي» توصيف مي‌کنند و شرايط آن بسيار دشوارتر خواهد بود زيرا آمريکا و شرکاي مذاکره‌کننده‌اش (1+5) به دنبال از بين بردن بخش‌هايي از برنامه هسته‌اي ايران هستند و فقط نمي‌خواهند آن را فريز کنند. يک مسئله پيچيده ديگر اين است که مذاکره‌کنندگان در آينده حتي بيشتر زخم‌ زبان‌هاي افراط‌گرايان اسرائيل، کنگره و تهران را دفع خواهند کرد.

در حالي که استراتژيست‌هاي دولت آمريکا به دنبال توافع جامع هستند، با اين حال در اين توافقنامه چندين مسئله اولويت دارد. دستورکار مذاکره‌کننده‌گان به شرح زير است:

اول آنکه، آمريکا مي‌خواهد هيچ‌ رأکتور آب سنگيني در اراک نباشد نه فقط اينکه توقف در منابع اين رأکتور صورت گيرد زيرا اين رأکتور پلوتونيومي توليد مي‌کند که مي‌تواند بازفراوري شود و به بمب تبديل شود.

دوم آنکه، آمريکا به ايران فشار خواهد آورد تا شمار چشمگيري از 19 هزار سانتريفيوژهايش و حتي شايد نيمي از اين تعداد را از بين ببرد. واشنگتن پيشتر اعلام کرده است که ايران حق استفاده از انرژي صلح‌آميز با برنامه غني‌سازي که به صورت دو جانبه تعريف شده باشد را دارا است.

سوم آنکه، آمريکا تشويق به تعطيلي تأسيسات غني‌سازي فردو مي‌کند. ايران احتمالاً به دنبال پنهان کردن فردو براي استفاده‌هاي ديگر است.

چهارم آنکه، آمريکا به شدت تعهد ايران در توافق اوليه براي بازرسي فعاليت‌هاي احتمالاً نظامي و تسليحاتي در پارچين و ديگر تأسيسات را مورد پيگرد قرار مي‌دهد. در حالي که بازرسان آژانس بين‌المللي انرژي اتمي دسترسي‌هايي را به دست آورند، موضوعات ديگري را براي مذاکره کشف مي‌کنند.

در نهايت، آمريکا مجبور خواهد بود با شرکاي مذاکره‌کننده خود ساختاري را براي دور بعدي مذاکرات به وجود آورد. يک کميسيون مشترک از کارشناسان ناظر بر اجراي توافق 6 ماهه ايران و 1+5 هستند.

در حالي که واشنگتن به سمت تعامل با تهران است، مقامات آمريکا اين مسئله را درک مي‌کنند که بايد به همپيمانان عرب سني خود تضمين دهند که به سمت شيعه تمايل ندارد.

يک عامل غيرقابل پيش‌‌بيني در اين مذاکرات اسرائيل است، اوباما از «بنيامين نتانياهو» نخست‌وزير اسرائيل خواسته است در انتقادهاي خود وقفه بياندازد و يک تيم به واشنگتن بفرستد تا يک راهبرد وضعيت نهايي براي مسئله هسته‌اي ايران پيدا کنند. گرفتن بله از ايران به اندازه کافي در مذاکرات ژنو سخت بود اما بخش واقعاً سخت اين مذاکرات تازه شروع شده است.

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html